Hybrio designcollectief toont prijswinnende internet-of-things toepassingen

Het Hybrio-team; vlnr: Bart Verleyen (Voxdale), Johan Neyrinck (Fosfor), Ingrid Vandenhoudt (Woodt), Nico Potvin (KAN Design), Kristel Van Ael (Namahn), Hans Kan (KAN Design), Joannes Vandermeulen (Namahn), Roel Verbeeck (IXOR)

Award Winning Designers geeft welverdiende erkenning aan vormgevers, ontwikkelaars en bedenkers die het afgelopen jaar bewezen hebben hun métier als de beste te beheersen.

Wat zijn de producten en de diensten van de toekomst? Hoe kan je de krachten bundelen met respect voor ieders specialisatie en eigenheid? In deze tentoonstelling over productontwikkeling toont Hybrio Design hoe nauwe, interdisciplinaire samenwerking de wereld in beweging kan brengen.

ANTWERP. POWERED BY CREATIEVES., het samenwerkingsplatform voor de creatieve sector in de provincie Antwerpen, gaf dit jaar het curatorschap van de tentoonstelling aan Hybrio Design. Dit collectief van Fosfor, IXOR, KAN, Namahn en Voxdale bestaat uit meer dan honderd ontwerpers en ingenieurs, waaronder de  winnaars van Henry van de Velde “Lifetime Achievement Award”: Kristel Van Ael en Joannes Vandermeulen, zaakvoerders van Namahn.

Talent, originaliteit, vakmanschap en hard werken worden in de creatieve sector sinds jaar en dag beloond met designprijzen. Vaak blijven ontwerpers anoniem voor de eindgebruiker en hebben zij geen idee wie er achter een geniaal product of dienst zit, of hoe het tot stand kwam.

Deze tentoonstelling, met ondersteuning van Design Vlaanderen, geeft de winnaars een extra podium om dieper in te gaan op hun visie en methodologie. 

Aan de hand van sprekende voorbeeldcases, praktische info die elke ondernemer zal interesseren en inspireren, maar ook door het live co-creatietraject met studenten Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, word je overtuigd van de meerwaarde van samenwerking: wendbaar, co-creatief, multidisciplinair én succesvol.  Netwerken is het nieuwe ondernemen.

Daarnaast vind je in de expo ook het overzicht van alle ontwerpers en producten/diensten die het afgelopen jaar (inter)nationaal in de prijzen vielen. Dit overzicht van Award Winners vind je ook terug op www.awardwinningdesigners.be

Extra toelichting

Het zwaartepunt van Hybrio Design ligt in Antwerpen. In deze tentoonstelling stellen zij hun Antwerps netwerk voor met focus op geconnecteerde belevingen en het internet of things (IoT). 


Projecten: van bijtjes tot bomma's
Vijftien panelen tonen werken van Hybrio Design voor startups, grote en internationale bedrijven, overheden en non-profits. De diversiteit van de ontwerpuitdagingen is frappant.
Bijvoorbeeld: hoe consumenten in staat stellen belangrijke documenten makkelijk digitaal te beheren? Hoe de bewegwijzering in bedrijfsruimtes helder te krijgen of hoe daklozen een respectvolle dienst te verlenen rond gezondheid en hygiëne?

Zyzo

 

De Zyzo is een multifunctionele computertablet die bejaarden in staat stelt langer en veilig thuis te blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving, omring door vertrouwde gezichten. Het toestel kan via een app foto’s & video’s van familie ontvangen, maar staat ook in verbinding met zorgpersoneel en andere smart toestellen zoals een slimme deurbel.

De Zyzo is het resultaat van de Hybrio Design Challenge 2016. Deze uitdaging houdt in dat laatstejaarsstudenten Ontwerpwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen productideeën mogen voorstellen die het leven verbeteren door gebruik te maken van internet of things (IoT).  De geselecteerde student kan het idee uitwerken tot een prototype in een stage van drie maanden bij de vijf bedrijven uit de Hybrio Designgroep.

De bezoekers kunnen in de tentoonstelling het ontwerpproces ervaren waarin het oorspronkelijk concept belangrijke veranderingen ondergaat en zich transformeert tot een tastbaar prototype. 

Biekes van A

 

“Biekes van A” verbindt bewoners, bloemen, bijen en imkers in een netwerk van buurtevenementen, stadstuinen, terrassen en honingproductie.

Bezoek in de tentoonstelling het live co-creatietraject met drie studenten uit de 1ste Master Ontwerpwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.  De studenten lopen gedurende 3 maanden stage by Hybrio Design en doen de vijf bedrijven aan

Zij gingen de uitdaging aan om een product-dienst systeem te ontwerpen dat de duurzaamheid van de stad verbetert, de deeleconomie stimuleert en ingebed is in het City of Things onderzoek dat de Stad Antwerpen samen met Stadslab 2050 heeft uitgevoerd.

Tot 29 april 2017 zullen heel wat workshops met bewoners van de stad, de imkers en vertegenwoordigers van Stad Antwerpen georganiseerd worden in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK.

Award Winning Designers

Naast werken van Hybrio zal in de scenografie van Award Winning Designers ook vermelding gemaakt worden van andere prijswinnende ontwerpers.

Praktisch

Tentoonstelling: 17 februari – 29 april 2017
Vernissage: donderdag 16 februari 2017, vanaf 19u30 uur
Online overzicht en wedstrijddatabase: www.awardwinningdesigners.be (vanaf februari online)

Openingsuren
Open op weekdagen van 9 - 18 uur en zaterdagen van 10 - 16 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen.
Inkom gratis

Locatie
Designcenter | De Winkelhaak
Lange Winkelhaakstraat 26
2060 Antwerpen (Google Maps)
www.winkelhaak.be 

Meer informatie, interviewaanvragen, promotie- en beeldmateriaal:

 

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. is een samenwerkingsplatform binnen de provincie Antwerpen dat de meerwaarde van de creatieve industrie wil uitdragen.

APBC wil kruisbestuivingen tussen de creatieve sector en andere sectoren concretiseren, Antwerpse ondernemers motiveren om te innoveren en creatieve ondernemers helpen groeien.

Het platform is een open huis waar designers, bedrijven, onderwijs en overheid samen aan de virtuele & fysieke tafel schuiven. Bij ons kan je kennis delen of opdoen, projecten lanceren en anderen uitdagen of inspireren.

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. werkt ook samen met Stad Mechelen, Stad Turnhout & SPK Turnhout onder de noemer ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Connecting The Dots. 

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Connecting The Dots stimuleert cross-sectorale samenwerkingen tussen creatieve en reguliere sectoren in provincie Antwerpen om innovatie te stimuleren.

Het project loopt gedurende twee jaar en ontvangt €520.654,44 euro subsidies van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. is een samenwerkingsverband tussen Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, Designcenter de Winkelhaak, Universiteit Antwerpen, Antwerp Management School, Sint-Lucas Antwerpen en de Karel de Grote-Hogeschool.

http://apbc.be/about

Contactpersoon

Vincent Buyssens (communitymanager)
vincent@apbc.be
T 03 727 10 35
M: 0471 09 42 21

 

De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 goed design. De Henry van de Velde Awards zijn een ode aan de diversiteit, de noodzaak en de impact van design.

Bij de beraadslaging viel het de professionele jury op dat design in 2016 garant staat voor hoge relevantie en bijzonder inspirerend is. Designers krijgen een meer maatschappelijke functie en vinden vanuit een eigen aanpak vaak verrassende en verrassend eenvoudige oplossingen.

Design kan dus een mooi object zijn dat je koestert, maar even goed een oplossing op grote of kleinere schaal voor de grotere maatschappelijke problemen waarmee we geconfronteerd worden, de mobiliteit, het klimaat, de gezondheidszorg, het vluchtelingenprobleem enzovoort.

De jury had dan ook een hele kluif aan het kiezen van de laureaten in de 12 verschillende categorieën van de Henry van de Velde Awards.

Ontdek wie de winnaars en de genomineerden zijn in de Foyers van BOZAR,  die gratis toegankelijk zijn.

De verschillende designproducten, -projecten en diensten worden samengebracht in een leesbare scenografie van Dries Otten en een boeiende catalogus met verhelderende teksten en foto’s vormgegeven door Geoffrey Brusatto.

Contactpersoon
Inge Vranken
inge.vranken@designvlaanderen.be
T 0 2 227 60 61
M 0497 59 33 20