Zes Antwerpse designstudios maken kans op Henry van de Velde Public Gold Award

Baanbrekend Antwerps design met een positieve impact op onze economie en maatschappij

Creativity never stops. En moet dus ook erkend worden. Daarom blijven de Henry van de Velde Awards ook in 2021 hun begeerde prijzen uitreiken aan projecten en diensten die de meerwaarde van design etaleren. Uit de zeventien nominaties kan het publiek nog tot 18 december mee bepalen wie de Public Choice Award wegkaapt. We zetten voor jou de zes Antwerpse kanshebbers even op een rijtje.

Image
hvdv

Uit een totaal van 198 inzendingen koos de jury zeventien winnaars in zeven verschillende categorieën, waarvan er zes uit de provincie Antwerpen komen. Met een ideale mix tussen creativiteit, innovatie en design tonen deze ontwerpers aan dat het Antwerpse design nog steeds van de bovenste plank is. Hun doorzicht in ontwerp en productontwikkeling werd beloond in de categorieën Consumer, Business Innovation, Crafts by Bokrijk en Graphic & Communication. Lees verder en ontdek ze!

Online stemmen op je favoriet kan nog tot 18 december. In dit artikel leer je alvast de Antwerpse genomineerden kennen. Stem hen naar de Public Gold Award via deze pagina.

Image
Aloxy

Studio Dott. – Business Innovation Award

In de petrochemische industrie is er nood aan een veilig en efficiënt beheer van installaties. Met Aloxy Pulse ontwierp Studio Dott. een revolutionaire draadloze sensor. Hiermee kan de controlekamer de verschillende productieprocessen vanop afstand beter monitoren en in goede banen leiden.

Image
Nobi

Studio dos Santos – Business Innovation Award

Met Nobi ontwierp Studio dos Santos een slimme plafondlamp voor ouderen. In de eerste plaats detecteert Nobi een val, maar daarnaast waakt het ook over de veiligheid van de bewoner. Nobi detecteert brand of inbraak, monitort de luchtkwaliteit en temperatuur en spoort zelfs aan om voldoende te drinken op warme dagen.

Image
Wijzeweetjes

Wijze Weetjes – Graphic & Communication Award

De boekenserie Wijze Weetjes leert kinderen van vier tot acht jaar op een speelse manier over onze wereld, het klimaat en de natuur. Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans sloegen de handen in elkaar en brengen met deze reeks een artistieke ode aan de fantasie, vormgeving en wetenschap.

Image
EllioElite

Achilles Design – Consumer Award

De Ellio Elite is een speed pedelec van Belgische makelij en onderscheidt zich door een intuïtieve rijervaring. Bovendien bevat het een duurzame constructie, een grote batterijcapaciteit, automatische transmissie, tweewielaandrijving en geavanceerde veiligheidssystemen.

Image
LYNE

Margot Thyssen – Crafts by Bokrijk Award

Ambachtsvrouw Margot Thyssen bouwt haar kwalitatieve en duurzame reeks porseleinen servies LYNE op door het na laag te gieten in een gipsen mal. Hierdoor blijven de verschillende lagen als lijnen zichtbaar. En de restjes? Die herwerkt ze tot gadgets als roerstokjes of onderleggers.

Image
VLAS

Anita Kars - Habitat Award

VLAS combineert twee duurzame materialen die elkaar versterken: wol en inheems linnen. Anita Kars ontwikkelt een tapijt waarbij het motief en de manier van fabriceren de positieve eigenschappen van linnen in de verf zetten en de nadelen ervan ombuigen naar voordelen.


En wat met Slim naar Antwerpen?

Om mensen te informeren over hoe ze zich in en rond de stad kunnen verplaatsen, lanceerde het mobiliteitsteam van Stad Antwerpen een Slim naar Antwerpen-campagne. Stad Antwerpen legde de uitdaging om een toegankelijk platform te ontwikkelen neer bij het Gentse designbureau Leap Forward, omwille van hun expertise in gebruikersonderzoek en UX-analyse.

Strikt genomen is de nominatie dus voor het Gentse bureau Leap Forward. Het werkte voor dit innovatieve project wel intensief samen met het Antwerpse bureau Studio Hyperdrive: een eervolle vermelding waard dus!

Online stemmen op je favoriet kan nog tot 18 december. Help onze Antwerpse designers en stem hen naar een Henry van de Velde Public Gold Award!

Op 5 februari kom je te weten of je favoriet het heeft gehaald. Wil je graag alle genomineerden op een rijtje zien? Klik dan hier.