ecoBirdy: recycleren wordt kinderspel

Design en duurzaamheid hand in hand

3 minuten lezen

Overgenomen uit ondernemeninantwerpen.be

ecoBirdy lanceerde in januari 2018 haar eerste collectie stoelen, tafels, lampen en bergmeubels, gemaakt uit gerecycleerd speelgoed: vandaag staat het Antwerpse bedrijf al internationaal bekend om haar meubilair voor kinderen. Met ecoBirdy tonen ontwerpers Joris Vanbriel en Vanessa Yuan aan dat design en duurzame productie hand in hand gaan.

In hun eerste collectie kozen de ontwerpers voor een tijdloos ontwerp dat zowel bij ouders als kinderen in de smaak valt. Door het robuuste materiaal en de zachte vormen zijn de stoeltjes en tafeltjes van ecoBirdy ideaal voor onstuimige kleuters. Maar tegelijk is het ontwerp modern en stijlvol waardoor het perfect past in het interieur van hun ouders.

Image
EcoBirdy stoeltje uit gerecycleerd materiaal

Speelgoed in de circulaire economie

De collectie van ecoBirdy is gemaakt uit gerecycleerd plastic, afkomstig van afgedankt en kapot speelgoed. Bovendien zijn de meubels van ecoBirdy volledig recycleerbaar.  “Sinds de industriële revolutie ligt de focus altijd op productie en verkoop. Wij geloven dat er ook aandacht moet zijn voor wat er na het productieproces volgt. Wat gebeurt er wanneer voorwerpen zijn versleten, of ze niet meer worden gebruikt?”

Image
detail van stoel ecoBirdy

Kinderspeelgoed is hier een uitgelezen voorbeeld van. Maar liefst 90% van het speelgoed wordt gemaakt uit plastic, en 40% van dit speelgoed wordt na zes maanden niet meer gebruikt. Vaak komt het speelgoed dan in het vuilnis terecht, waarna het wordt verbrand, of op een stortplaats belandt. In het ergste geval eindigt het plastic in onze oceanen.

ecoBirdy wil die wegwerpcultuur doorbreken. In speciale containers in scholen verzamelen de ontwerpers beschadigd of afgedankt speelgoed. Een maatwerkbedrijf haalt het speelgoed op en sorteert alles.  Zo wil ecoBirdy ook het sociaal aspect van ondernemen uitlichten. “Er zijn ook steeds meer consumenten die zich terecht afvragen waar en door wie hun producten worden vervaardigd.” Het volledige productieproces van de collectie vindt plaats in Europa.

We hebben aandacht voor wat er gebeurt wanneer voorwerpen versleten zijn.
Joris Vanbriel van ecoBirdy

Maatschappelijk relevant verhaal brengen

De missie van ecoBirdy gaat verder dan ontwerp van duurzaam kindermeubilair. In de scholen waar het speelgoed wordt ingezameld, leren de kinderen dat recycleren eenvoudig en leuk is aan de hand van een speciaal ontworpen lespakket met groot voorleesboek.

Dat is volgens Joris Vanbriel de grootste succesfactor van ecoBirdy: “We vinden het belangrijk om actuele thema’s aan te kaarten, zoals de problematiek rond plastic.” Ecobirdy wil niet enkel een afgewerkt product afleveren, maar ook een maatschappelijk relevant verhaal vertellen. De ontwerpers kiezen ervoor om de vormen van de neushoorn en de kiwi in de collectie op te nemen: niet toevallig allebei dieren die met uitsterven bedreigd zijn.

 

Door gebruik te maken van gerecycleerd plastic, wil ecoBirdy plastic ook een beter imago geven als materiaal. “Plastic komt vaak in de media op een slechte manier, hoewel het een aangenaam materiaal is om mee aan de slag te gaan. Plastic is licht, makkelijk afwasbaar en laat ontwerpers toe om mooie, organische vormen te creëren. Er zijn reeds heel wat manieren om plastic te recycleren, en bovendien maakt plastic het mogelijk om grote oplagen te produceren.”, zegt Joris Vanbriel.

 

Image
sea of plastic stand milan design week

“Ondernemen met oog voor mens en milieu, is de toekomst”, besluit Vanessa Yuan. Joris Vanbriel vult aan: “Nu is het vaak eenvoudiger of goedkoper om versleten plastic weg te gooien, dan om het te recycleren. Dat zien wij graag helemaal anders.”

Image
EcoBirdy stoeltje uit gerecycleerd materiaal
Deel dit artikel