Ik cowork, jij coworkt, wij coworken

2 minuten lezen

Steeds meer starters en jonge ondernemingen zoeken elkaar op in coworkingspaces. Waarom? Omdat het betaalbaar, comfortabel, flexibel en leerrijk is. En het helpt om even te ontsnappen aan de stapel afwas die thuis naar hen lonkt.

Image

Nog voordat coworken hip en trendy was, kon je in Bar d’Office al een bureau of een vergaderruimte huren en een pint drinken met andere starters. Intussen groeide het netwerk van coworkingspaces uit naar acht Vlaamse steden. In de provincie Antwerpen zijn er maar liefst vijf, onder andere bij De Winkelhaak | House of C, op vijf minuten stappen van Antwerpen-Centraal, bij Oh!Mechelen, een coworkingplek die zich profileert als broedplaats voor innovatief en creatief ondernemerschap, en in Turnhout in de kantoren van Blenders. In Edegem is coworkingspace Het Bolwerk gevestigd in het imposante Fort 5. 

Sommige coworkingplekken hebben een cultureel tintje: beginnende kunstenaars en creatieve ondernemers palmden in Mechelen het ARTenova-gebouw in. Het werd een creatieve hub van 3000 m² waar kunstenaars en cultuurliefhebbers naartoe komen om (samen) te werken, waar nieuwe creatieve ideeën ontstaan en waar concerten, voorstellingen of vernissages plaatsvinden. Daarnaast zijn er allerlei zelfstandige, commerciële coworkingplekken zoals Fosbury & Sons, House of Ape, Friday en Stokers. Steeds meer mensen wagen de sprong naar (deels) freelance werken. Een coworkingplek kan bijdragen aan een gezonde werk-privébalans en helpt om de mobiliteitsknoop te ontwarren.


“De kracht van een sector zit hem in het delen van kennis en contacten. De Winkelhaak staat voor interactie en werkplezier en draagt al meer dan vijftien jaar bij tot een sterke creatieve community. In een coworkingplek leer je nieuwe mensen kennen en kan je ook gebruikmaken van professionele infrastructuur zoals inspirerende vergaderzalen. Ik zou het iedereen aanraden: kom eens buiten en laat een frisse wind door je denken en je bedrijf gaan.”
Klara De Smedt, manager van De Winkelhaak | House of C

Coworking is werken in een gedeelde omgeving. Coworkers zijn typisch een verzameling van zelfstandigen, freelancers en thuiswerkers die toch graag een ruimte delen met collega’s. Een coworkingplek is doorgaans een kantoorruimte, maar kan ook vergader-, ontspannings- of andere mogelijkheden aanbieden. Sommige coworkingplekken organiseren activiteiten met de bedoeling om bij te leren, te inspireren of elkaar te ondersteunen. Zo beperkt coworken zich niet zomaar tot een fysieke ruimte, maar werkt het ook netwerkversterkend.