Jasna Rok: Toekomstkijken en kruisbestuiven

Innovatieve technologie & Interactieve mode

1 minuut lezen

Nokia Bell Labs – de industriële onderzoeksafdeling van Nokia – en de Belgische FashionTech-designer Jasna Rok bundelden de krachten in 2017. Als ‘artist in residence’ onderzocht de ontwerpster, samen met de wetenschappers van Nokia Bell Labs, hoe artistieke expressie en technologische innovaties deel kunnen worden van draagbare mode.

Het is niet de eerste keer dat Nokia Bell Labs samen met kunstenaars op zoek gaat naar het raakvlak tussen technologie en kunst. De afdeling begon meer dan 50 jaar geleden met een baanbrekende samenwerking met Robert Rauschenberg en Robert Whitman, kunstenaars die sindsdien legendarisch zijn geworden.

Image
Jasna Rok - Nokia Bell Labs

Ingrid van de Voorde (Nokia Bell Labs Antwerpen): “Nokia Bell Labs kijkt naar de toekomst. Samenwerkingen met kunstenaars, zoals met Jasna Rok, helpen ons om de menselijke communicatie van morgen te bestuderen. Ze geven inzicht in hoe we onze zintuigen kunnen uitbreiden, welke nieuwe vormen van communicatie zullen ontstaan en welke rol emotionele reacties kunnen spelen. Zulke initiatieven wakkeren bij onze teams een sterke dynamiek aan van creativiteit, innovatie en gedrevenheid. We kijken dan ook uit naar toekomstige initiatieven met de creatieve industrie.”


Jasna Roks kleding voegt extra functies toe aan de menselijke ervaring. Haar ‘interactieve mode’ versterkt de zintuigen en maakt nieuwe manieren van communiceren mogelijk. Bij Nokia Bell Labs kreeg Jasna Rok advies over hoe ze ‘slimme kleding’ kon koppelen aan de allernieuwste technologieën. Ze werkte onder meer met augmented reality (AR), virtual reality (VR), Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie.