Opmars en belang van service design: Saar Vande Kerckhove vertelt haar verhaal

"Het onderzoek naar gebruikersgericht denken is echt mijn ding"

Saar Vande Kerckhove volgde na een opleiding industrieel ontwerpen het postgraduaat space and service design aan Thomas More in Mechelen, dé opleiding in Vlaanderen die uitsluitend focust op het ontwerpen van diensten in omgevingen. Saar raakte gepassioneerd door gebruikersgericht onderzoek en ging in 2021 aan de slag bij The Argonauts. “Denken in functie van de gebruiker en diens omgeving staat voorop in elk project.”

Image
Service and spatial designer Saar Vande Kerckhove

PARTNER STORY

De inhoud van dit artikel werd met toestemming beknopt overgenomen van onze partner Flanders DC. Lees het volledige artikel via deze link

Wie is Saar Vande Kerckhove?

  • behaalde een master in industrieel ontwerpen aan Ugent in 2019

  • deed een masterclass ‘industrial design engineering’ aan Howest in 2020

  • volgde het postgraduaat space and service design aan Thomas More in 2021

  • raakte gepassioneerd door gebruikersgericht onderzoek 

  • werkt sinds 2021 bij The Argonauts aan diverse participatie-, co-creatie- en servicedesignprojecten voor lokale besturen, overheid en bedrijven

Welk parcours heb je tot nu afgelegd?

Ik heb industrieel ontwerpen gestudeerd aan de Ugent in Kortrijk. Tijdens die opleiding leerde ik analytisch te denken en complexe projecten aan te pakken. De focus was vooral gericht op productdesign, service design kwam niet echt aan bod. Tijdens mijn masterproef, waarvoor ik een dienst rond tiny houses had uitgewerkt, kwam ik meer in aanraking met service design, waarbij onder andere duurzaamheid en denken vanuit de gebruiker belangrijke aspecten waren. Na deze opleiding had ik nog geen concrete ervaring in de werkwereld waarna ik een masterclass ‘industrial design engineering’ volgde aan Howest, inclusief een stage bij een bedrijf. Ik kwam er tot de vaststelling dat dat niet helemaal was wat ik later in mijn professionele leven wilde doen,  maar dat ik eerder wilde werken rond uitleenlopende onderwerpen én in contact met echte gebruikers. Uiteindelijk botste ik op het postgraduaat space and service design aan Thomas More in Mechelen. Ik voelde meteen dat dit de richting was die ik verder wilde uitgaan. Tijdens dat jaar heb ik stage gedaan bij Knight Moves. Gebruikersgericht denken, het onderzoek ernaar, met de bijbehorende tools, dat bleek echt mijn ding te zijn.

“Denken in functie van de gebruiker en diens omgeving staat voorop in elk project.”
Saar Vande Kerckhove

Wat is het belang van het postgraduaat space and service design?

De opleiding bestaat sinds 2018 en is de enige in Vlaanderen die zich focust op het ontwerpen van ruimtes en diensten. Voor mij was het in eerste instantie heel waardevol om samen met studenten uit verschillende opleidingen of met andere skills, zoals interieurontwerp en user interface design, dit traject te volgen. De tools die ik er leerde kennen, zijn ook echt nuttig, ik gebruik ze nog steeds. De opleiding is heel erg gericht op learning by doing, je werkt er samen met reële klanten. Op die manier leer je de tools in de praktijk toepassen, waardoor je het proces van service design goed onder de knie krijgt. Binnen die eenjarige opleiding is een stage van een dag per week geïntegreerd en voor je afstudeerproject werk je met andere studenten samen. Ik werkte aan een project voor een woonzorgcentrum, met als doel de bewoners er meer een thuisgevoel te geven. 

Wil je het hele verhaal lezen? Ga dan naar www.flandersdc.be/nl/magazine/saar-vande-kerckhove