Wisselbeker #6 - Rida Habib Allah

Shamisa Debroey nomineerde Rida Habib Allah

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. reikt geen prijzen uit, maar vraagt aan de creatieve sinjoren zelf om elkaar in de bloemetjes zetten. Zo leggen we onverwachte connecties bloot in de Antwerpse creatieve hummus, waarop nieuwe samenwerkingen groeien en bloeien.

Image
Rida Habib Allah

Rida Habib Allah (26 jaar) is modeontwerper en aspirant-leerkracht lager onderwijs. Voor hem zijn dat twee zijden van dezelfde creatieve medaille. “Ik ben blij dat ik niet geslaagd ben voor de toelatingsproef voor de modeacademie.” 

Dag Rida, waar ben je momenteel mee bezig?

Ik zit in het derde jaar lerarenopleiding lager onderwijs, daarbuiten hou ik mij bezig met tal van projecten. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan de openingsshow van de expo Masculinities in het fotomuseum, ik mocht er 3 modellen kleden. Ik heb een benefiet gehost voor de transitie van een transvrouw in Gent. En ik ben momenteel ook modecoach voor het jongerenfestival GEN-ZIE.

Wat heeft je getriggerd om de creatieve weg op te gaan?

Tijdens mijn studies biomedische laboratoriumtechnieken besefte ik: dit is voor mij de verkeerde keuze. Halsoverkop heb ik beslist mode te studeren. Ik heb meegedaan aan de toelatingsproef voor de mode-academie en… ik was er niet door. Een zege, besefte ik achteraf. 

“Mode is voor mij een uitlaatklep.”
Rida Habib Allah

Waarom was falen voor de toelatingsproef voor de modeacademie een zege?

Toen vond ik dat heel jammer, maar bij nader inzien was het heel goed dat ze mij niet hebben doorgelaten. Veel beter is op je eigen tempo je eigen doelen te bereiken. Op de modeacademie zouden ze mij opeten en uitspuwen op één semester. Dus dankjewel Antwerpse modeacademie, om mij er niet door te laten. Ik ben in Sint-Niklaas mode gaan studeren en daar heb ik mijzelf op mijn eigen tempo ontwikkeld. 

Wat betekent mode voor jou?

Voor mij is het een soort van uitlaatklep. Het is voor mij ook geen hobby of vrijetijdsbesteding. Het is ingegraveerd in wie ik ben, het is een deel van mijn zijn.

Image
Rida Habib Allah

Wat was jouw persoonlijke creatieve doorbraak?

In 2015 deed ik mee aan de Kunstbende wedstrijd. Er deden een acht of negental modeontwerpers mee, maar ik haalde toch de tweede plaats, zonder ervaring en met maar één ontwerp. Toen besefte ik, hé dit is iets, hier wil ik mee verder. 

“Contrasten maken wie ik ben. Ik ben een Marokkaan in Vlaanderen, ik ben een man die opgroeide in een vrouwenwereld.”
Rida Habib Allah

Waar haal jij je inspiratie?

Eigenlijk vooral bij mijzelf. Ik probeer voor mijn werk alles terug te koppelen naar mijn eigen leven, zo kan niemand dat ook afpakken van mij.  Zo baseerde ik een collectie op contrast. Contrasten maken wie ik ben.

Ik ben opgegroeid als man in een vrouwenwereld. Op bruiloften zat ik als kleine jongen bij mijn moeder tussen allemaal andere vrouwen, want Marokkaanse bruiloften zijn vaak gescheiden. Zoveel pracht en praal op zo’n bruiloft! De vrouwen op die bruiloft, dat waren net godinnen.  

Je sprak eerder over het belang van je eigen tempo. Wat bedoel je daarmee?

Het derde jaar van mijn opleiding heb ik verspreid over twee jaar. Ik had meer tijd nodig. In die zomer is mijn vader overleden. Mijn eerste Islamitische begrafenis. Dat heeft zeer veel losgemaakt bij mij. Die tragische gebeurtenis heeft mij paradoxaal genoeg enorm geïnspireerd. 

Het kleurrijke contrast tussen leven en dood werd de meest recente aanvulling in mijn modecollectie. In de Westerse wereld wordt zwart geassocieerd met de dood, terwijl in de Arabische wereld is dat wit. 

Die inspiratie is er dus gekomen omdat ik besloot om mijn tijd te nemen. En dat doe ik nog steeds. Ik probeer niet te veel bezig te zijn met trends, ik wil echt tijdloos werk maken en zeker geen fast fashion. Ik heb nu al twee jaar niets nieuws gemaakt want ik wil niets rushen en ik wil trots zijn op mijn werk. 

“De Islamitische begrafenis van mijn vader heeft mij enorm geïnspireerd.”

Ben je ambitieus?

Ik heb letterlijk één doel in het leven, en dat wil ik op twee manieren bereiken. Mijn doel is om terug te geven aan de maatschappij. Dat wil ik aan de ene kant op creatief vlak met mijn mode, en aan de andere kant op maatschappelijk vlak in het onderwijs.  

 

Ik wil een voorbeeld zijn voor jonge mensen. In een wereld waar diversiteit centraal staat, wil ik jongeren stimuleren om hun eigen weg te volgen. Leerkracht lager onderwijs is een knelpuntberoep, zeker voor mannen, en er staan ook te weinig diverse leerkrachten voor de klas. In de mode is het net hetzelfde, ik ken niet zoveel Marokkaanse ontwerpers. 

Je staat voor de klas, en je bent bezig met mode. Voelt dat als een tegenstelling?

Mode en leerkracht zijn voor mij twee kanten van dezelfde creatieve medaille. Er is veel creativiteit nodig om voor de klas te staan. Mode geeft mij dan weer een springplank om volledig out of the box te denken. Tijdens de week voor de klas, daarbuiten met mode bezig, dat is mijn ideaal. 

Wat zijn je toekomstplannen?

Er zijn veel dingen die ik nog niet mag of wil aan de grote klok hangen. Maar een kleine tip van de sluier: Shamisa Debroey heeft me gevraagd voor een residentie in DE SINGEL. Dat klinkt nog te goed om waar te zijn. Eerst zien, dan geloven.


Tekst & Foto's: Frederik van den Bril

Image
Rida Habib Allah
Deel dit artikel