Wisselbeker #8: Mass Lee

Mass Lee maakt mensen aan het huilen met hun juwelen

Mass Lee, dat zijn Josefine Mass en Dabin Lee. Josefine komt uit Helsinki, Dabin uit Seoul. Ze krijgen de wisselbeker van Pauline Verheyen. Josefine en Dabin ontmoetten elkaar aan de Academie voor Schone Kunsten. Onlangs openden ze een eigen winkel in de Kloosterstraat, sindsdien gaat het hard voor de twee.

Josefine en Dabin zijn een hecht team. Antwoorden vloeien in elkaar over, ze vullen elkaars zinnen aan en ze spreken met één stem. Een verslag van ons gesprek, over wilde natuur als inspiratie, huilende klanten en internationale ambitie.

Image
Mass Lee

"Onze fysieke winkel is nog maar net geopend, maar binnenkort vieren we ons tweejarig bestaan als merk. In volle coronacrisis zijn we gestart. De hele wereld viel stil. We gingen op zoek naar de diepere betekenis, en vroegen ons af wat we konden doen. Voor veel mensen was die lockdown een moeilijke periode, maar voor ons was het geweldig. Zo hadden we eindelijk tijd om na te denken hoe we ons merk wilden uitbouwen.

We trokken de wilde natuur in en zochten daar verbinding. We gingen hiken en bloemen plukken. We noemden het forbidden fruits. Voor onze eerste collectie die daaruit voortvloeide gebruikten we bloemen als mal voor onze stukken. De bloem brandt weg maar de vorm blijft intact.

Image
Mass Lee Jewelry

Duurzaamheid was het doel van in het begin. Alles wordt gemaakt en geproduceerd met de hand, hier in  Antwerpen. We werken uitsluitend met lokale toeleveranciers. Als diamantstad is het ideaal om hier juwelen te produceren.

Het is fijn om een product te verkopen dat je helemaal zelf hebt gemaakt. In Antwerpen zie je dat wel vaker, dat mensen alles zelf ontwerpen en produceren. Omdat we dat doen, kennen we elk stuk door en door, en kunnen we er alles over vertellen aan onze klanten.

Onze juwelen zijn als onze kinderen. Elk stuk is persoonlijk voor ons en heeft een diepere betekenis. Onze klanten leggen daar nog een laag op en creëren hun eigen verhaal met onze stukken. Zo doen we aan storytelling door middel van juwelen.

Het is fijn om een product te verkopen dat je helemaal zelf hebt gemaakt. In Antwerpen zie je dat wel vaker, dat mensen alles zelf ontwerpen en produceren. Omdat we dat doen, kennen we elk stuk door en door, en kunnen we er alles over vertellen aan onze klanten.

Ons doel is om juwelen te maken die mensen dagelijks kunnen dragen. We willen niet alleen juwelen maken voor een nichemarkt, we maken creaties voor iedereen. Liefst van al willen we dingen maken die lang meegaan. Zo krijgen ze hun eigen geschiedenis, en worden ze doorgegeven binnen families.

Voor onze wintercollectie lieten we ons inspireren door zestiende-eeuwse schilderijen door de stad Antwerpen uit die periode. We proberen ook naar elkaars culturen te kijken en verschillende stijlen te incorporeren. Met elke collectie proberen we altijd een volledig nieuw verhaal te vertellen.

In Antwerpen kennen we intussen veel lokale designers. We wisselen ervaringen uit en helpen elkaar. Elk merk heeft zijn eigen karakter, iedereen doet iets anders. Daarom geloven we niet in competitie of concurrentie. We zijn goed bezig, want veel mensen vragen raad aan ons.

Image
Josefine en Dabin van Mass Lee

“Antwerp is a good size.” En in het centrum van Europa, dus we kunnen overal makkelijk naartoe. Het voelt helemaal niet beperkend om hier te zitten, integendeel. Het is onze thuisbasis, het is wat ons bindt. We denken dat Mass Lee altijd een juwelenmerk gebaseerd in Antwerpen zal zijn.

Was het een grote sprong om een winkel te openen? No risk, no gain, zeggen wij altijd. Door pop-ups te doen in Amsterdam en Brussel hebben we ervaring opgedaan en zelfvertrouwen gekweekt. Het belang van een eigen winkel is niet te onderschatten. Juwelen zijn iets dat je wil aanraken voor je het koopt.

De scenografie van onze winkel is voor ons heel belangrijk. Het is een manier om onze creativiteit te exploreren. Elk seizoen willen we een nieuw interieur maken. Je ziet, je moet van veel markten thuis zijn. Soms zijn we timmerman, artiest, handyman of bloemist. En we doen het allemaal graag.

We zijn creatieve entrepreneurs en we maken juwelen, maar we laten ons niet beperken. Onlangs was hier een klant die een stuk kocht om het in een kader op haar schouw te zetten. Dat vinden we een groot compliment, dat het ook op die manier werkt.

Op een dag stond hier een klant in de winkel die begon te huilen van ontroering bij het zien van onze stukken. Wat een groot compliment! We raakten zelf ook ontroerd, als vanzelf. We zijn gaan zitten en hebben samen thee gedronken.

We zijn erg blij met ons klantenbestand. Er zitten veel verzamelaars tussen die alles willen hebben. Sommige maken reclame voor ons in buitenlandse winkels. Op straat sprak een vrouw ons aan die één van onze stukken droeg. Heel fijn.

Op een dag stond hier een klant in de winkel die begon te huilen van ontroering bij het zien van onze stukken. Wat een groot compliment! We raakten zelf ook ontroerd, als vanzelf. We zijn gaan zitten en hebben samen thee gedronken.

Ons internationale klantenbestand moet nog groeien, maar natuurlijk hebben we ons netwerk in respectievelijk Finland en Korea. In de verre toekomst willen we in onze thuissteden een winkel openen, dat zou fantastisch zijn.

Image
Mass Lee

Onze samenwerking loopt vanzelf. We maken en beslissen alles samen. Het vertrouwen is enorm groot. We stellen elkaar gerust als het nodig is. 's Avonds laat sturen we elkaar soms een berichtje, om te zeggen hoe trots we zijn op elkaar. We hebben het toch maar gedaan, om hier in Antwerpen een juwelenmerk uit de grond te stampen.

Je vindt de juwelen van Mass Lee op hun website, of volg hen op Instagram.

Tekst & Beeld: Frederik Van den Bril.

Image
Mass Lee
Deel dit artikel