Wonderlijk Kortrijk

Antwerpen boven in Kortrijkse expo

Kortrijk is hot nowadays, al dacht het coronavirus dat het wat koeler mocht. Creativiteit, design en verwondering stonden er vanaf midden oktober centraal, tot de deuren noodgedwongen moesten sluiten. Het creativiteitsfestival Wonder bracht de bezoekers langsheen enkele prikkelende hotspots. De organisatoren hadden duidelijk oog voor jonge Antwerpe designers. Zo kon je bij de expo We Are The Next Generation een pak Antwerpse designtalenten bewonderen.

Image
WONDER KORTRIJK

Wie Kortrijk zegt, weet dat design niet veraf is. Designregio Kortrijk is één van de grootste Vlaamse organen die kunst en cultuur toegankelijk maakt voor het grote publiek. Omdat de Biënnale Interieur naar 2021 werd verplaatst, stak Designregio Kortrijk met enkele lokale organisaties een alternatief programma in elkaar.

Deze expositie werd wegens de coronacrisis vroegtijdig stopgezet, maar hier kan je alsnog de Antwerpse deelnemers bewonderen.

Kortrijks creativiteitsfestival

Op zestien plaatsen, verspreid over de hele binnenstad, zouden er in oktober en november tal van exposities komen om inwoners en bezoekers te inspireren. Op 28 oktober besloot het Kortrijkse creativiteitsfestival Wonder echter om de deuren te sluiten, wegens de dramatische stijging in het aantal coronabesmettingen. Het festival had nochtans een aantrekkelijke route uitgestippeld die onder meer via de Budafabriek en het Interieurhuis liep. De bezoekers passeerden zo ook langs de expositie We Are The Next Generation aan de Broelkaai.

WE ARE THE NEXT GENERATION

Image
WATN

Antwerps talent

Tien Antwerpse designers vielen in de categorieen multimedia en product van deze expo te bewonderen. Omdat ze hun moment de gloire in Kortrijk gemist hebben, willen we hen hier even alle eer aandoen.

Categorie: Multimedia

Els van Hooft

Image
M2 Els van Hooft


 

Burgerlijke ongehoorzaamheid, dat is wat de interactieve poster van Els toe aanzet. Via een QR-code kan je zo kiezen wat je bv. op een billboard tevoorschijn tovert. Wat wil jij tonen?

Sint Lucas Antwerpen, Master Art Image & Design in Socio-Political Context

Nanna Sofie Reseke

Image
Everything is Interesting and Anything is Possible

Everything is Interesting and Anything is Possible

Nanna Sofie Reseke onderzocht of je de dominante designtools, zoals het Adobe-pakket, zou kunnen negeren en met alternatieven kon werken. Is de ‘bevrijding’ van de graphic designer nabij?

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Master Grafisch Ontwerp


Sari Vandersmissen

Image
Cancellation Columns

Cancellation Columns

Graficus Sari Vandersmissen vond een strategie uit om ook annuleringen doordacht te ontwerpen op geprinte evenementenposters, met een soort tweede laag in het ontwerp.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Master Grafisch Ontwerp


Violet Nys

Image
Violet Nys

Een zoektocht naar verloren taal

Violet ontwierp voor haar eigen grootmoeder een spel dat haar taal opnieuw moest activeren. ‘Tast toe’ is wellicht het mooiste spel dat ooit is uitgedacht voor logopedische therapie, met fraaie elementen in plexi, hout, vilt, leer, kurk en mousse.

Sint Lucas Antwerpen, Master in de beeldende kunst in een toegepaste context


Yanis Berrewaerts

Image
Yanis Berrewaerts

All I’s On Me

Yanis Berrewaerts maakte een hypermoderne versie van het zelfportret door ontwerper en ontwerp samen te voegen in een hybride werk. Het toont zijn eigen huid als vormgeving in geprinte doeken en verschillende films.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Master Grafisch Ontwerp


Categorie: Product

Charlotte Declercq

Image
Charlotte Declercq

Lateral

Charlotte Declercq stapte weg van het oersaaie beeld van tafel en stoel. Ze ontwierp een aluminium meubel dat perfect in de tijdsgeest van kleiner wonen en consuminderen past.

Thomas More Mechelen, Bachelor OHO Interieurvormgeving, Open Hoger Onderwijs

 

 

Dieter Mortelmans

Image
Dieter Mortelmans

hasu

Dieter ontwierp een prachtig staaltje ambacht: een theemeubel dat zichzelf prijsgeeft naarmate het theeritueel vordert. De tafel bevat zowel de zitplaatsen en opbergruimte, als de mogelijkheid om thee te zetten.

Thomas More Mechelen, Voortgezette Opleiding Meubelontwerp VOMO


Esther Noëth

Image
Esther Noëth

Boomerang

Een duurzaam verpakkingsalternatief voor droge voeding? Esther ontwierp een systeem met herbruikbare verpakkingen voor granen, pasta en rijst. Ze hing er meteen een app aan vast en bedacht meteen ook het hele achterliggende proces.

Universiteit Antwerpen, Master Productontwikkeling


Fien Cuppens

Image
Fien Cuppens

Alex Anders

Fien bedacht een poëtisch meubelconcept dat het gesprek rond een overledene opent en het taboe wegneemt. In het meubel zit een porseleinen object waarin textiel of as van de overledene wordt geïntegreerd.

Thomas More Mechelen, Voortgezette Opleiding Meubelontwerp VOMO


Jade Houben

Image
Jade Houben

Vibroyant

Jade Houben ontwerpt de componenten van haar sieraden op de computer, snijdt ze vervolgens met de lasercutter en assembleert ze daarna handmatig. 2D wordt 3D en handwerk smelt samen met technologie in haar prachtige juwelen.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Juweelontwerp & Edelsmeedkunst


Over een verderzetting of een nieuwe datum van het Wonderfestival is voorlopig nog weinig bekend. Toch interesse in dit unieke creatieve stadsfestival? Meer info vind je op Wonder Kortrijk. Benieuwd naar de expositie vol jonge talenten aan de Broelkaai? Ga dan naar de website van WE ARE THE NEXT GENERATION.