Antwerpen boven tijdens Henry van de Velde Gold Awards! Ontdek ze hier ...

 

Elk jaar zetten de Henry van de Velde Awards Belgische projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van zijn meest gevarieerde kant laten zien. Wie krijgt de Lifetime Achievement Award? Wie is het Young Talent? Wie kaapt de Company Award weg; welk project krijg de Ecodesign by OVAM Award en wie stemde het publiek tot Public Award winnaar? Deze en de 7 andere Gold Award winnaars van elke categorie werden op 5 februari bekendgemaakt. Provincie Antwerpen was goed vertegenwoordigd.

 

Hier alvast een overzicht: 

 

1. Lifetime Achievement Gold Award: Ann Demeulemeester

De Lifetime Achievement Award is dé erkenning van een ontwerper die een economische, maatschappelijke en/of culturele impact heeft en daardoor de internationale uitstraling van Vlaams design mee uitdraagt. Dit jaar bekroont de jury Ann Demeulemeester, een ontwerpster die, ongeacht de vorm, materiaal of functie van een object er telkens in slaagt om het tot zijn essentie terug te brengen en daarmee de grenzen van ontwerpen keer op keer verlegt.

"Creëren is onze bestaansreden. Of het nu om kleding gaat, meubelen of borden – altijd is er de neiging om datgene wat we om ons heen hebben, zelf te ontwerpen. Daaruit is al ons werk ontstaan. Ik hou van het gevoel om in alle stilte met niets dan mijn handen iets te kunnen scheppen. De eenzaamheid die daarmee gepaard gaat werkt bevrijdend."  - Ann Demeulemeester

Vanaf de jaren '80 bouwt Ann Demeulemeester met haar partner Patrick Robyn haar modelabel wereldwijd uit tot marktleider. In een sector waarin marktgedreven denken troef is, vallen haar visie en aanpak meteen op: mode als een wandelende kunstvorm. Nadat ze in 2014 de creatieve controle van het modemerk uit handen gaven, gingen Ann en Patrick met dezelfde visie de confrontatie aan met nieuwe kunstvormen en materialen zoals porselein en kristal. Met haar zin voor perfectie bracht ze bij de Belgische fabrikant Serax een paar collecties tafelservies uit, één picturaal en een andere sculpturaal. Naast keramiek omvatten ze ook glazen, bestek en een reeks lampen. Net als bij de modecollecties zijn deze collecties het resultaat van een naadloze synergie tussen industrie en handwerk.

2. Young Talent Gold Award: Bureau BoschBerg

"Sommige ontwerpers hebben hun stijl en gaan die toepassen op verschillende contexten. Wij gaan opdracht per opdracht kijken wat er klopt. Onze sterkte is dat wij een langdurige relatie ontwikkelen met onze opdrachtgevers en niet zomaar een logo opleveren en dan weer gaan." - Laura Bergans, Bureau BoschBerg

Als jong grafisch ontwerpbureau verzorgt Bureau BoschBerg heel wat projecten voor de culturele sector. De indrukwekkende lijst aan opdrachtgevers zoals STAM Gent, het TheaterFestival, MA Festival, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Z33 getuigt van een opvallend duurzame samenwerking met hun klanten. De permanente dialoog die er aan de basis van ligt gaat verschillen niet uit de weg:  Sang Woo K. Vandenbosch die meticuleus bij het grid of basisraster zweert, terwijl Laura Bergans het liefst off-grid werkt. Hun uiterst divers oeuvre is fris, eenvoudig, open, opvallend en direct.

(lees verder onder de foto's) 

3. Public Gold Award : Ellio Elite

Het publiek kon via een online stemming hun favoriet voor de Public Award kiezen. De Ellio Elite kreeg nipt het meeste stemmen. De Ellio Elite, ontworpen door IntuEdrive Design Team i.s.m. Achilles Design is een speed pedelec van Belgische makelij die zich onderscheidt door een intuïtieve rijervaring, een duurzame en onderhoudsvriendelijke constructie en een grote batterijcapaciteit. De e-bike wordt tevens lokaal gemaakt.

4. Business Innovation Gold Award: Aloxy Pulse

Aloxy Pulse, een revolutionaire draadloze sensor die de stand van kleppen en kranen in petrochemische installaties vanop afstand monitort. Aloxy Pulse is ontworpen door Studio Dott voor Aloxy.

5. Consumer Gold Award: Nobi

Nobi is een slimme lamp die zorgpersoneel ontlast door een aantal taken van hen over te nemen zoals valdetectie en patroonherkenning. Nobi is ontworpen door Studio Dos Santos voor Nobi.

6. Digital Product Gold Award: Slim naar Antwerpen

Slim naar Antwerpen is een campagne gelanceerd door Leap Forward voor Stad Antwerpen met de bijbehorende app die de mobiliteitspuzzel van de Antwerpse burger wil vergemakkelijken. 

Stad Antwerpen legde de uitdaging om een toegankelijk platform te ontwikkelen neer bij het Gentse designbureau Leap Forward, omwille van hun expertise in gebruikersonderzoek en UX-analyse. Het werkte voor dit innovatieve project wel intensief samen met het Antwerpse bureau Studio Hyperdrive: een eervolle vermelding waard dus!

 

De Henry van de Velde Awards benadrukken al meer dan een kwarteeuw de belangrijke maatschappelijke rol van de designers en hun opdrachtgevers. De Awards tonen aan dat design vandaag in elke vezel van het dagelijks leven verweven zit en ze bekronen het werk van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op onze samenleving en economie. 

Lees zeker ook: 'Zes Antwerpse designstudios maken kans op Henry van de Velde Gold Award'.  

 

Samenwerken met een Award winnaar. Het kan: 

 

(lees verder onder de foto's) 

INNOVATIETRAJECTEN - schrijf nu in - 

Als bedrijf op zoek naar naar inspiratie en begeleiding bij jouw merkidentiteit of  strategisch innovatievraagstuk. Lees dan hier meer over onze innovatietrajecten. Volgende trajecten starten op 22 februari 2021 (bijna volzet - nieuwe data op aanvraag). 

HIRE A CREATIVE - nieuwe data - 

Vind jouw creative match en ... boost je business. Grijp op 25 en 26 maart 2021 je kans om jouw webshop, etalagestickers, website of brochure naar the next level te tillen!

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. organiseert een gratis online matchmaking event tussen ondernemers en creatieve professionals. Wie je ontmoet, hangt van jouw behoefte af. Lees hier meer.

ONTDEK DE STEUNMAATREGELEN VAN STAD ANTWERPEN

Bevindt jouw bedrijf zich op het grondgebied van stad Antwerpen (Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk), dan ontvang je bovendien een tegemoetkomingsvoucher van € 500 voor de factuur van het creatief bureau of de freelancer. Deze voucher is een corona-steunmaatregel van de Stad Antwerpen, als onderdeel van het relancebeleid. Meer info hierover: thijs@apbc.be

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ACTIVITEITEN IN DE ANTWERPSE CREATIVE SECTOR. HOU ONZE KALENDER IN HET OOG.