Acht Antwerpse ontwerpstudio’s in de rij voor de Henry van de Velde Public Gold Award

Acht bedrijven uit de regio Antwerpen ontwierpen een baanbrekend product dat vanuit design een oplossing aanreikt met een positieve impact op onze samenleving en de economie.

Uit 304 inzendingen voor de prestigieuze Henry van de Velde Awards kwamen 21 winnaars, inclusief deze Antwerpse ontwerpers. Zij zetten een nieuwe standaard voor de ideale mix tussen design, creativiteit en innovatie anno 2020. Hun doorzicht in ontwerp en productontwikkeling werd beloond in de categorieën Business Innovation, Consumer, Design-led Crafts, Graphic, Habitat en Digital. Een breed spectrum dat aantoont welke hoge toppen het Antwerps design alweer scheert!

De online stemronde is inmiddels afgelopen. Lees in dit artikel de negen projecten door de acht bedrijven die genomineerd werden voor de Henry van de Velde Public Gold Award. Je kan op 22 januari live in BOZAR meemaken welke Antwerpse ontwerper deze prijs heeft gewonnen. Schrijf je in via deze link!

Image
HVDV
Image
Yellow Window - Gymna Pro

Yellow Window – dubbele award winner Business Innovation

Een ontwerpstudio die niet mag ontbreken als winnaar, is uiteraard Yellow Window. In de categorie Business Innovation gingen ze maar liefst met twee van de drie awards lopen.

Met de noden van zowel patiënt als kinesist in het achterhoofd ontwierpen ze ‘gymna.PRO’: een gebruiksvriendelijke behandeltafel die oogt als meubelstuk. Met ergonomie als insteek is dit een innovatieve oplossing voor een noodzakelijk object.

Ook won Yellow Window een award met hun ‘Timbtrack EMC’: een vooruitstrevend meettoestel voor bosbeheer. EMC staat voor Electronic Meter Connect en combineert een kabelmeter met gps lokalisatie, waardoor je de opmetingen rechtstreeks digitaal doorstuurt.

Image
De Barco Demetra maakt ontzorgt dermatologen.

Verhaert – award winner Business Innovation

Met de ‘Demetra‘ ontwierp Verhaert in opdracht van Barco een flexibel meettoestel voor dermatologen. Deze Demetra is een compacte totaaloplossing: draadloos foto’s nemen en vergelijken, zowel dermoscopisch als klinisch.

Image
De Morrow, ontwikkeld door Achilles.

Achilles Design – award winner Consumer

Het team van Achilles ontwikkelde de 'Morrow': een autofocale slimme bril waarbij je de scherpstelling wijzigt via een knop in het montuur. Integreerbaar in elk frame en perfect te personaliseren!

Image
Zyzo by Hybrio

Hybrio – award winner Consumer

Het collectief van ontwerpbureaus KAN, Ixor, Fosfor, Voxdale en Namahn ontwikkelde ‘Zyzo’: een toestel en een sociaal netwerk voor de oudere generatie. Makkelijk bellen, foto’s sturen en agenda’s delen, allemaal in een strakke console gelijkend op een fotokader.

Image
Twin Mirrors by Ben Storms

Ben Storms – award Design-led Crafts

In deze award voor kunstvormen kwam Ben Storms’ experimentele techniek van het opblazen van metaal tot een 3D vorm helemaal tot zijn recht. Met ‘Twin Mirrors’ reflecteert hij over onze huidige waarneming door beeldvervorming en bronvervaging.

Image
Het Sportkompas, ontwikkeld door Studio Dott.

Studio Dott. – award Digital Products

Deze bekende ontwerpstudio ontwikkelde een oriëntatietool voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Met het ‘Sportkompas’ krijgen kinderen en hun ouders een duidelijk beeld van welke sporten ze goed kunnen én graag uitvoeren.

Image
Opera Vlaanderen 2018-2019

Bureau BoschBerg – award Graphic & Communication

Voor de vormgeving van affiches en promotioneel materiaal werkt Opera Ballet Vlaanderen samen met Sang Vandenbosch van Bureau BoschBerg. Voor het seizoen 2018-2019 koos zij om de stills uit de films van Hans Op de Beeck te ontdubbelen, met als resultaat een intrigerende afbeelding die meteen de interesse wekt in het straatbeeld.

Image
The Waterbench

Barbara Standaert – award Habitat

Deze jonge en getalenteerde ontwerpster steelt meteen de harten van de Antwerpenaren. Met haar ‘Waterbench’ versmelt ze een zitbank, plantenbak en regenton tot een poreus betonnen ontwerp dat een droog zitvlak garandeert.


Op 22 januari ontdek je wie er per categorie de Henry van de Velde Gold Award wint.

11 van de 12 Gold Award Winners zijn door de jury bepaald, maar de Henry van de Velde Public Gold Award lag in de handen van de online bezoekers. Het stemmen is reeds afgelopen, maar je kan hier inschrijven voor het gratis slotevent in BOZAR in Brussel!

Image
HVDV
Deel dit artikel