Hoe teken je een beeld dat meer zegt dan 1.000 woorden?

Summer School @ De Winkelhaak

“Onderzoek toont aan dat je ideeën en concepten beter onthoudt wanneer je er zowel een visuele als een verbale associatie bij hebt. Dat is exact wat sketchnoting doet: je maakt notities met behulp van tekeningen", vertelt Sven Nijs, zaakvoerder van Joyning, een onderneming die bedrijven helpt een creatiever klimaat te creëren. "Je brein verwerkt geschreven notities en tekeningen op twee verschillende plaatsen. Het is net daarom dat je het beter onthoudt. De theorie hierachter heet Dual Coding en het vormt de meerwaarde van skechtnoting.

Image

Voor de Summer School geeft Sven op 23 augustus een workshop over deze techniek. "Je hoeft daar echt geen tekentalent voor te zijn", benadrukt Sven. "Iedereen kan profiteren van sketchnoting." Zelf vindt hij het jammer dat die mythe mensen weerhoudt te sketchnoten. "Voor sketchnoting is het eigenlijk veel belangrijker dat je goed kan luisteren en dat je structuur in een uitleg kan herkennen."

"Je hoeft daar echt geen tekentalent voor te zijn"

De uitdagingen

Tijdens de workshop zal Sven ook stil staan bij de uitdagingen van sketchnoting Zo moet je genoeg creatief zelfvertrouwen hebben. "Ze zeggen altijd dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Dat is misschien wel zo, maar begin er maar eens aan! Hoe vertaal je het woord ambitie bijvoorbeeld naar een tekening? Tijdens mijn workshop leer ik deelnemers een paar typische sketchnotes, maar het belangrijkste is dat ze hun eigen stijl vinden. Daar help ik hen bij."

Verder moet je ook je eigen functie begrijpen. “Als je bijvoorbeeld een briefing bijwoont als designer, heeft het waarschijnlijk minder zin om dat wat bedoeld is voor de boekhouder ook te sketchnoten.”

Pen en papier vs. digitaal

Mensen zijn het niet altijd meer gewoon om pen en papier te gebruiken. "Wanneer je vandaag noteert, staat er vaker wel dan niet een toetsenbord en een scherm tussen je brein en je notities,” zegt Sven. Terwijl het eigenlijk makkelijker en sneller is om te brainstormen via papier. “Ik krijg soms de vraag of sketchnoting ook digitaal gaat. Er bestaat software voor, maar persoonlijk vind ik de techniek interessanter via pen en papier. Maar er zal er tijdens de workshop wel aandacht geschonken worden aan sketchnoting software."

Image

Sketchnoting is sexy

"De techniek komt professioneel vaak van pas. Het kan zelfstandigen bijvoorbeeld helpen zichzelf te verkopen aan de klant. In plaats van een typische PowerPoint kan je je uitleg sketchnoten op een white board. Dat is veel sexier dan enkele slides. Het zegt iets over je capaciteiten en laat letterlijk zien dat je creatief te werkt gaat."

Sven gaat enthousiast verder: "Het komt ook van pas wanneer je aan het brainstormen bent met een klant. Sketchnoting laat je toe problemen en oplossingen te visualiseren. Je zal ook zien welk probleem of welke oplossing het belangrijkst is voor de klant." Je visualiseert immers letterlijk waar hij het meest aandacht op vestigt.