Internet of Things

Antwerpse designbureaus nemen een voortrekkersrol

3 minuten lezen

De afgelopen decennia werd de samenleving grondig hertekend door de internetrevolutie. Nu staat er een nieuwe innovatiegolf voor de deur: het Internet of Things (IoT). Veel Antwerpse designbureaus waren er al van het prille begin bij en namen een voortrekkersrol op in deze nieuwe realiteit, waar artificiële intelligentie en virtuele ervaringen meer en meer verweven worden met ons dagelijkse leven.

Zo helpt Bagaar organisaties bij het ontwerpen en ontwikkelen van producten die gekenmerkt worden door connectiviteit. Ze bedachten en ontwikkelden de slimme energiemeter June en maakten electronica en IoT-toepassingen voor Cowboy, een intelligente elektrische stadsfiets met online ondersteuning.

Image
beyond.io
Image
Cowboy - Bagaar

Digitaal ontwerpbureau beyond.io lanceerde samen met een aantal sectorgenoten een Internet of Things-manifesto. Ze ijveren ervoor dat design waakt over privacy, menselijkheid, transparantie en ontwerp voor échte noden. Het manifesto is een gids voor verantwoord ontwerp in een digitale wereld. Zelf realiseerde beyond.io onder andere een fietspad in Brussel dat fietsers het belang van fietslampjes doet ervaren, een bierflesje met beats van Major Lazer in en een multitouch-videomuur in het Antwerpse ModeMuseum, die bekroond werd met een Henry Van de Veldelabel.

Bump

Bump bouwt onbestaande werelden en deed dat al voor banken, architecten, bouwbedrijven en culturele partners. Ze voegen digitale ervaringen toe aan bestaande situaties via gamification, interactieve animaties, fotorealistische visualisaties en virtual reality. Denk aan een interactieve tafel boordevol informatie, bewegende muurprojecties of een virtuele vuurpijl die vreugdevol afschiet wanneer een klant een paar schoenen uit een winkeletalage kiest.

De term Internet of Things (IoT) staat voor een situatie waarbij alledaagse apparaten via een netwerk zijn verbonden en onderling gegevens kunnen uitwisselen. Via sensoren kunnen apparaten hun omgeving waarnemen. En via het netwerk kunnen ze met elkaar, maar ook met internetdiensten communiceren of met mensen interageren. IoT belooft heel wat voordelen: efficiëntere processen, informatie op maat, slimmere zorg, verbeterde (verkeers)veiligheid.

Rombit tot slot zet in op gebruiksvriendelijke software om mensen, dingen en apparaten met elkaar te verbinden en bouwt zo aan slimme steden, slimme industrie en slimme ondernemingen.

Rombit maakt ook deel uit van The Beacon, een business- en innovatiehub die een kruisbestuiving mogelijk wil maken tussen grote technologieleveranciers in IoT, flexibele start-ups of scaleups en toponderzoek. 

Image
The Beacon

Deze hub opende in september 2018 in het Tolhuis - op het snijpunt van stad en haven. Met The Beacon zet Antwerpen in op de kracht van digitale netwerken en een ecosysteem voor digitale innovatie. The Beacon kan bijdragen aan duurzame innovatie in de klassieke industrie en logistiek, wat dan weer kan zorgen voor een sterke internationale positionering, nieuwe businessopportuniteiten en jobs.

“Met IoT en andere technologie – zoals drones – willen we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden. Onze eerste stappen waren een slimme kaaimuur en het dataplatform NxtPort. Door The Beacon te steunen, willen we ervoor zorgen dat ons havenplatform de boot van innovatie niet mist”
Erwin Verstraelen, chief digital & information officer bij Havenbedrijf Antwerpen

Bestaan er vandaag ondernemingen die goed functioneren zonder slimme connectiviteit, dataverzamelen, Internet of Things of augmented reality? Ongetwijfeld. Maar de digitale en virtuele noden van klanten en de voordelen van connectiviteit en artificiële intelligentie voor bedrijven worden elke dag belangrijker. Die evolutie is niet te stoppen. 

Image
beyond.io
Deel dit artikel