Henry van de Velde zou tevreden zijn!

10 Antwerpse bedrijven ontvingen dit jaar een award

Antwerpen liet zich ook dit jaar weer van haar sterkste kant zien, want maar liefst 10 ontwerpstudio’s vielen dit jaar in de prijzen bij de Henry van de Velde awards. De professionele vakjury, samengesteld door Flanders DC, selecteerde deze toppers samen met 17 andere winnaars uit meer dan 400 inzendingen.

In dit artikel leer je alvast de Antwerpse winnaars kennen.

Image
Henri van de Velde awards
Image
Studio Dott.

Studio Dott. - Award Winner Business Innovation

Bronze winnaar

Voor de Stad Mechelen ontwikkelde Studio Dott. 12work. Een concept dat geïnspireerd werd door het principe van ‘open hiring’, waarmee de stad Mechelen komaf maakt met de drempels in het klassieke recruteringsproces. Dankzij een doorgedreven servicedesignaanpak werd elk mogelijk parcours van zowel de werkzoekende als de werkgever onderzocht en uitgetest.

Image
Voxdale

Voxdale - Award Winner Business Innovation

Gold winnaar

Voxdale ontwikkelde in opdracht van Ergotrics de Morphemat® en won daarmee een award in de categorie Business Innovation.

Morphemat® is een medisch hulpmiddel waarmee zorgverleners op de Intensieve Zorgen-afdeling (ICU) patiënten tot 150 kg moeiteloos vanuit ruglig in een stabiele zijligging kunnen tillen. Morphemat® minimaliseert zowel de werktijd als de fysieke belasting van de zorgverlener.

Image
Achilles Design

Achilles Design - Award Winner Consumer

Silver winnaar

Åska Bike is de ‘real deal’ op vlak van duurzaamheid. Ontwikkeld door Achilles Design, blinkt dit product uit door zijn lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen gecombineerd met baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design maken van deze speed pedelec een mooi alternatief voor de wagen.

Image
Minze Health

Minze Health - Award Winner Consumer

Gold winnaar

Minze Diary Pod is een medisch toestel dat patiënten helpt bij het bijhouden van een plasdagboek voor de diagnose en opvolging van urologische problemen. Het hand-held en ergonomisch reservoir meet automatisch het volume en tijdstip van elke plas en stuurt het in realtime door naar de uroloog.

Image
Sam Druant

Sam Druant - Award Winner Crafts

Bronze winnaar

In haar werk levert Sam Druant een feministische kritiek op de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen, genderrollen en seksisme waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden. Het tapijt Bite Me speelt met de historische vrouwelijke connotatie bij textiel, handwerk en zachte materialen.

Image
Pinkoliv

Pinkoliv - Award Winner Crafts

Gold winnaar

Kontour van designbureau Pinkoliv vertrekt van gebruikte chassis van zadels die tot voor kort bij het restafval belandden en geeft ze een nieuw leven. Kontour combineert het authentiek lederambacht met digitaal ontwerp. Dankzij de integratie van de digitale processen, blijft het voor de klant betaalbaar om unieke, handgemaakte zadels te kopen.

Image
Livable Platform en Circular Matters

Livable Platform & Circular Matters - Award Winner Environment

Gold winnaar

In dit project bundelen cleantech start-up Circular Matters en ontwerpplatform Livable de krachten voor een circulaire en biogebaseerde toekomst. Als groene start-up ontwikkelde Circular Matters een biopolymeer als alternatief voor harde plastics en houtachtige platen en volledig vrij van fossiele en gemijnde grondstoffen.

Om de ontwikkeling van nieuwe producten met dit materiaal te stimuleren riep Circular Matters de hulp in van Livable Platform, onder leiding van Sep Verboom. Samen zetten ze een ‘matching’ traject op waarbij drie pionierende productiebedrijven (NIKO, Van Hoecke en ETAP) de samenwerking aangaan met drie talentvolle ontwerpstudio’s: Esther Van Schuylenbergh, Brent Neve & Giel Dedeurwaerder en het Antwerpse Studio Atelier PART.

Image
Kern02

Kern02 - Award Winner Graphics

Gold winnaar

Grafisch bureau Kern02 ontwikkelde in opdracht van IT-leverancier Cisco een reeks eenvoudige, inclusieve iconen waarvan de stijl bewust sober, eenvoudig en abstract gehouden werd. De grafisch consistente stijl van de iconen groeide intussen uit tot de corporate product-iconenstijl van Cisco.

Image
Kristof Pycke

Kristof Pycke - Award Winner Habitat

Gold winnaar

Kreon Inti, ontworpen door Kristof Pycke, geeft de lichtontwerper een instrument om zonder overbodige ‘ruis’ met één enkele downlight verschillende sferen in de architectuur te creëren. Vanuit één lichtpunt worden twee verschillende lichtpatronen gecombineerd: gerichte puntverlichting en diffuse verlichting.

Image
DRDH Architects

DRDH Architects + Studio Helder + Julian Harrap Architects + Onbetaalbaar - Award Winner Spaces

Gold winnaar

DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal van De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. Voor de foyers werkten ze samen met jonge kunstenaars om zoveel mogelijk originele elementen te recycleren en een verrassende nieuwe bestemming te geven.

Voor dit project DRDH Architects samen met de het Londense Julian Harrap Architects, Studio Helder uit Antwerpen, en het Gentbrugse Onbetaalbaar.


Op 8 februari 2022 werden de winnaars  van de Gold Awards tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar bekend gemaakt. Wil je graag alle winnaars op een rijtje zien? Dat kan hier!

 

Image
Henri van de Velde awards
Deel dit artikel