Meet the Creative: Lise en Oemer van Cult Antwerp

Een multidisciplinaire art space voor Antwerpse creatives

Eerlijk, zonder creatives stelt ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. weinig voor. Dus duiken we in onze staalkaart van Antwerps talent en stellen we met trots enkele van onze ambassadeurs voor. Maak kennis met fotografe en director Lise Van Trijp en haar partner in crime Oemer Khan, die werkt als stylist, model en designer. Samen lanceerden ze CULT Antwerp: een multidisciplinaire art space voor Antwerpse creatives. 

Image
CULT Antwerp - Lise Van Trijp & Oemer Khan
"We willen brands helpen om hun visuele taal juist te krijgen en leggen daar graag onze eigen touch in."
Lise

1. Hoe leg je je beroep uit aan je familie?

Lise: “Ik ben fotograaf en director en ben daarnaast veel bezig met de art direction en het volledig uitwerken van projecten.” 

Oemer: “Ik doe styling, design, modellenwerk… Kleding en muziek vormen de rode draad in mijn werk.” 

Lise: “Met CULT bieden we een plek aan voor andere creatives en we nemen als duo grotere projecten aan die we volledig uitwerken: van de styling tot de fotografie, de make-up, de looks en zelfs de scouting van modellen. You name it. We willen brands helpen om hun visuele taal juist te krijgen en leggen daar graag onze eigen touch in.” 

Oemer: “Als we ons beroep uitleggen aan familie of vrienden begrijpen ze het niet altijd meteen, maar het handige is dat we resultaten kunnen laten zien: een afgewerkte fotoreeks of video bijvoorbeeld. Dan is het meteen duidelijk wat we doen.” 

Image
Cult Antwerp

2. Waar streef je als professional naar?

Lise: “We streven allebei naar een zo goed mogelijk eindresultaat voor onze klanten: beeldmateriaal of styling die écht past bij de klant en tegelijk dat tikkeltje next level toevoegt. We geven een bestaande stijl graag een upgrade.” 

Oemer: “Met CULT willen we vooral een community bouwen voor Antwerpse creatievelingen. Niet alleen door hen een ruimte aan te bieden en een safe space te creëren, maar ook door bijvoorbeeld brunches te organiseren waar creatives komen spreken.” 

Lise: “We organiseren events waar je echt kan connecteren met elkaar en nieuwe mensen kan ontmoeten. We willen hier veel creatieve dingen zien gebeuren zoals fotoshoots en videoshoots, maar we verhuren ook ruimtes om starters bijvoorbeeld mee te laten doen aan press days in Antwerpen. Eigenlijk willen we een stem en plek geven aan starters of aan mensen die al even bezig zijn, maar meer willen connecteren met de community. CULT is ook onze eigen home base om onze creativiteit te uiten en om zot te doen als we daar zin in hebben.” 

3. Waar haal je de meeste voldoening uit als je met klanten samenwerkt?

Oemer: “Dat is voor ons allebei anders. Ik ben heel erg gericht op het eindresultaat: als het resultaat mooi is en de klant is tevreden, haal ik daar veel voldoening uit. Lise houdt vooral van de journey ernaartoe, het creëren zelf.” 

Lise: “Klopt. Het maken, bedenken, organiseren… Het hele creatieve proces eigenlijk. Ik vind het ook zalig om mee na te denken over de visuele taal of tone of voice van merken. We zijn dus goed op elkaar ingespeeld. Eigenlijk zijn we een echte tandem, met een gen-Z’er vooraan en een millennial achteraan. (lacht) 

Image
Lise Van Trijp - Oemer Khan - CULT Antwerp

4. Naar welke Antwerpse creative kijk je zelf op en waarom?

Oemer: “Essentiel! Ze startten ooit als Antwerps brand dat T-shirts maakte en zijn intussen uitgegroeid tot een van de grootste merken van België. Daar kijk ik met veel bewondering naar.” 

Lise: “Ook de manier waarop Inge (Onsea) werkt inspireert ons: hoe zij denkt en hoe zij - zelfs in tijden van crisis - altijd positief blijft.” 

Oemer: “Essentiel heeft mij als starter ook enorm geholpen, waardoor ik een groot respect heb opgebouwd.” 

Lise: “Ik kijk zelf meer richting andere fotografen, maar een echt voorbeeld heb ik niet in Antwerpen. Wat Nick Hannes doet vind ik wel heel nice. Verder is Mous Lambarat mijn grote inspiratie in België. Hij is geen Antwerpenaar, maar ik kijk echt op naar wat hij maakt en wat hij al bereikt heeft.” 

Image
Lise Van Trijp - Oemer Khan - CULT

5. Welke uitspraak, boek of (Youtube)film bezorgde je een nieuw inzicht?

Lise: “De video-installaties van Francis Alÿs, een Belgische kunstenaar die in Mexico woont, apprecieer ik enorm. In zijn installaties zit altijd een heel mooie metafoor van hoe het leven kan lopen en een vleugje humor. Ook de manier waarop hij filmt inspireert me.” 

Oemer: “Ik vind dat een heel moeilijke vraag. Het is niet dat ik ooit iets zag waardoor ik dacht: dit is wat ik wil doen.  Eigenlijk haal ik mijn inspiratie van overal: uit artiesten, videoclips, muziek, het straatbeeld, waar ik vandaan kom…” 

Lise: “Videoclips zijn voor ons allebei een grote bron van inspiratie. Ik heb MTV echt platgekeken en dat heeft mijn beeldvorming mee gemaakt.” 

Oemer: “Inderdaad! Ik kan echt een hele dag videoclips bekijken om inspiratie op te doen. Als ik drie personen moet noemen die me het meest inspireren, zijn dat Sevdaliza, FKA Twigs en A$AP Rocky. Ze zijn alle drie pretty similar in hoe ze artistiek en visueel dingen in beeld brengen. Door hun clips te zien dacht ik: okay, I can go the extra mile.” 

Lise: “Daar sluit ik me bij aan. Oemer en ik hebben op dat vlak heel hard dezelfde stijl. We halen inspiratie bij dezelfde artiesten. Al is Oemer iets meer rock’n’roll dan ik.” 

Image
Lise Van Trijp - Oemer Khan - CULT Antwerp

6. Met welk misverstand krijg je binnen je vakgebied vaak te maken?

Oemer: “Over moodboards kunnen er al eens misverstanden ontstaan omdat klanten het te letterlijk nemen. Ik maak vaak heel omvangrijke, gedetailleerde moodboards met veel uitleg. Als ik dat doorstuur naar klanten, krijg ik soms de reactie: die top vind ik mooi, maar dit beeld vind ik minder. Dan moet ik uitleggen dat het moodboard eerder een vertrekpunt en een idee is. Het eindresultaat zal binnen die stijl vallen, maar ziet er uiteraard wel helemaal anders uit.” 

Lise: “Dat is een herkenbaar misverstand. Mensen vragen mij soms om iets exact na te maken, maar dat is niet wat wij doen. We willen dingen maken vanuit ons eigen perspectief en onze eigen artistieke praktijk. Een tekenaar vraag je ook niet om een tekening exact na te maken.” 

Oemer: “In zo’n geval heb je geen creatief persoon nodig, maar iemand die dingen heel goed kan namaken - wat trouwens helemaal niet mag natuurlijk.” 

Lise: “We vinden het ook gewoon allebei belangrijk om onze eigen stempel te drukken.” 

Image
Lise van Trijp - Oemer Khan - CULT Antwerp

7. Hoe ziet jullie ultieme droomproject eruit?

Lise: “Daar moesten we niet lang over nadenken…” 

Oemer: “...een videoclip maken voor Rihanna! Die heeft zowat alles: ze is rock’n’roll en tegelijk heel street en fashionable. Ze komt met alles weg.” 

Lise: “Ze lijkt me ook super relaxed.” 

Oemer: “En als je haar videoclips naast elkaar ziet, zijn die allemaal totaal anders. Ze heeft haar eigen stijl en heeft een enorme invloed gehad op andere muziek en videoclips. En ondanks het grote rock’n’roll-gehalte denkt ze toch heel commercieel.” 

Lise: “Dat is ook de sweetspot van Oemer en ik: wij kunnen iets heel edgy en alternatief maken en dat tegelijk vertalen naar een merk dat goed kan verkopen.” 

Oemer: “Ik denk ook dat Rihanna onze stijl echt zou snappen, dat ze erin mee zou gaan.” 

Lise: “Maar it’s not gonna happen.” 

Oemer: “Wie weet, one day!” 

Image
Cult Antwerp - Lise Van Trijp & Oemer Khan
"Met CULT willen we een stem en plek geven aan starters of aan mensen die al even bezig zijn, maar meer willen connecteren met de community."
Lise

Meer weten? Volg Lise en Oemer, of kijk op cultantwerp.be

Tekst: Nienke Soontjens

Image
CULT Antwerp - Lise Van Trijp & Oemer Khan
  • Cult Antwerp

    Homebase to stylist, model and designer Oemer Khan and photographer and director Lise van Trijp. Rock and Roll Grunge meets Disco Rodeo … Cult is where these two worlds collide and where magic happens whenever this duo takes on a project together.
    Ondek meer over Cult Antwerp
Deel dit artikel