Innoveren als kmo?

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. stimuleert cross-sectorale samenwerkingen tussen creatieve en reguliere sectoren in de provincie Antwerpen. En dat kan ook in jouw onderneming!   

Innovatie is een breed begrip, een heldere focus is daarom belangrijk. Waar liggen voor jou bedrijf de uitdagingen? Laat je inspireren op onze website of vraag ons magazine aan via info@apbc.be. In het magazine staan meer dan 30 samenwerkingen tussen bedrijven op zoek  naar innovatie en creatieve koppen met baanbrekende ideeën. Daarnaast zit er een poster in waarmee je aan de slag kan. Zoek de kaartjes uit die op jou van toepassing zijn, en tear to innovate'.  

Reeds overtuigd?  

In het najaar van 2019 organiseren we opnieuw een reeks co-creatietrajecten om bedrijven en KMO’s te matchen met creatieve ondernemers.

Waarom?

De exponentiële groei van technologie en de bijbehorende digitale revolutie zetten de huidige producten, services & businessmodellen onder druk. Ook veranderende wetgeving dwingt bedrijven vaak hun focus aan te passen. Sectoren die decennia of zelfs eeuwen stand hebben gehouden, worden plots gedwongen om zich razendsnel aan te passen.

Bedrijven die zich wel bewust zijn van de nakende veranderingen, stuiten dan weer op het probleem dat ze vaak niet weten hoe ze moeten beginnen innoveren. Niet dat ze het talent of de wilskracht niet in huis hebben, maar de vinger op de wondeleggen en vernieuwende oplossingen bedenken gaat verrassend genoeg vaak beter met de hulp en inzichten van een expert.

Niet zomaar een expert, maar wel iemand die getraind is in het vinden van creatieve, maar ook strategische, duurzame en werkbare oplossingen voor complexe problemen.

En wie is beter geschikt voor deze taak dan een creatieve ondernemer die hier 24/7 mee bezig is in tal van sectoren?

Of het nu gaat om een strategische heroriëntatie of het ontwikkelen van een nieuw product, Vlaanderen bulkt van de creatieve ondernemers die ervaring hebben met dergelijke uitdagingen. 

Wat?

Via de co-creatietrajecten wil ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. KMO’s met innovatiepotentieel matchen met creatieve ondernemers om hen zo te helpen bij het bepalen van hun concrete kantelpunt.

Het vorige traject in 2018 bestond uit vijf intensieve workshops die uiteindelijk leidde tot een plan van aanpak en een aanzet om verder business te doen. Elke workshop had een bepaalde insteek. Zo werd er voldoende ruimte voorzien voor pitches, matchmaking, veldonderzoek, creatie en realisatie. Na elke workshop werden er genoeg dagen ingelast om alle info te laten bezinken en intern af te toetsen.

Het traject voor najaar 2019 is nog in opbouw, maar zal verder bouwen op de sterkte van trajecten in 2018.  

Een inleidende sessie beantwoordt al uw eventuele vragen rond co-creatie en helpt u beslissen of u met uw KMO in het traject stapt. Deze sessie is uiteraard vrijblijvend en kosteloos.

Eens ingestapt in het traject leert u in een hands-on workshop de noden of uitdagingen van uw KMO duidelijk en concreet te kaderen. Dit resulteert in een krachtige ‘pitch’.

Deze pitch zal de basis vormen voor de matchmaking met een creatieve expert. KMO’s en creatieve ondernemers krijgen de kans zich aan elkaar voor te stellen en aan het einde van de rit beslist u als KMO zelf met wie u het verdere traject zal doorlopen. Indien meerdere profielen aansluiten bij uw concrete uitdaging, kunnen de creatieve experten uitgenodigd worden om uw KMO te bezoeken om de voorstellen tot innovatie meer in detail te bespreken.

In de drie workshops die daarop volgen ligt de focus helemaal op creatie en realisatie. Het veldonderzoek hierin genereert diepere inzichten over uw KMO, waarna er prototypes en concretere oplossingen volgen. Realisatie, implementatie en business modelling horen hier vanzelfsprekend ook bij. Dit vraagt uiteraard ook tussentijdse opvolging van u als deelnemer.

Tijdens het slotevent tenslotte worden alle KMO’s samengebracht om hun resultaten met elkaar en een breder publiek te delen.

Voor wie?

  • U bent zaakvoerder van een KMO gevestigd in de Provincie Antwerpen

  • U bent overtuigd van het belang van innovatie en wenst de mogelijkheden en impact ervan uit te zoeken voor de bedrijfsvoering van uw KMO om zo een meerwaarde te kunnen creëren

  • U hebt een gezonde interesse in een intensieve samenwerking met een creatieve expert, die uw bedrijf vanuit een nieuwe invalshoek zal doorlichten. U staat open om traditionele (werk)methodes uit te dagen

  • U volgt persoonlijk de inleidende sessie en de vijf workshops en voorziet tussentijds de nodige opvolging

Praktisch: 

Mail naar: jonathan@apbc.be