Snel schakelen in crisistijden

Hoe Stroom Maatwerk zichzelf heruitvond via onze Innovatietrajecten

Voor bedrijven blijft het essentieel om snel te kunnen schakelen, zeker wanneer de coronacrisis je hele productieapparaat doet stilvallen en de tewerkstelling van je medewerkers onder druk zet. Nadat Stroom Maatwerk in onze Innovatietrajecten stapte, gaf creatieve sparringpartner Smidesign hen nieuwe inzichten voor hun assemblage- en kartonnageafdeling. We spraken met de protagonisten van dit mooie verhaal over de kracht van duurzaamheid en de switch naar creatieve oplossingen.

Image
Stroom Maatwerk

Stroom Maatwerk is de nieuwe naam van het vroegere Werminval: een maatwerkbedrijf met twee Antwerpse sites dat zich specialiseert in onder meer kartonverwerking en de productie van promotiemateriaal. Met enkele unieke technieken voor de maatwerkwereld lijmt het bedrijf onder meer offsetprints op karton, stanst het vormen op maat en monteert het displays en pointofsale-materiaal via een hotmeltprincipe. Aan het begin van de coronacrisis merkte het maatwerkbedrijf dat de markt aan het opdrogen was: er kwamen minder orders binnen en het werd steeds moeilijker om hun medewerkers aan het werk te houden. Via de Innovatietrajecten van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. kwam Stroom Maatwerk in contact met enkele creatieve masterminds, waaronder ook het Smidesign van de Antwerpse innovatiespecialist Hugo Smid.

Rendement verhogen

“Binnen de maatwerkwereld hebben we een uniek machinepark voor de productie van point of sale-producten,” vertelt Caroline Vernieuwe, commercieel directeur bij Stroom Maatwerk. “In 2018 investeerden we nog sterk in deze machines met het oog op een stabiele tewerkstelling voor onze mensen. Tewerkstelling staat nu eenmaal centraal in onze organisatie: wij zijn ervan overtuigd dat wij hiermee onze medewerkers helpen ontplooien en zo samen met hen de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen en hen een plaats in de samenleving kunnen geven.

Door het verlies van een grote klant in 2019 kwam die werkgelegenheid plots onder druk te staan. Kort hierna kregen we de vraag van de stad Antwerpen of ons bedrijf mee wou stappen in het cocreatietraject van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES: de timing zat alvast perfect. Al tijdens die eerste infosessie kwamen we in contact met Hugo van Smidesign. Zijn warmte en interesse voor onze filosofie en onze werking: dat viel meteen op. Tijdens dit eerste gesprek zat het gevoel goed en wisten we dat Hugo de ideale sparringpartner zou worden.”

Image
Stroom Maatwerk
“Net wanneer onze tewerkstelling in het gedrang kwam, kregen we het voorstel voor dit Innovatietraject. We begrepen het potentieel en twijfelden geen moment!”
Caroline Vernieuwe, commercieel directeur Stroom Maatwerk

Gebeten door het verhaal

Ook Hugo Smid ervoer meteen die essentiële klik: “Ik was enorm geboeid door de operatoren van Stroom Maatwerk. Deze werkkrachten krijgen kansen, waarmee ze een springplank voor zichzelf bouwen, naar een meer zelfstandige toekomst in de maatschappij. Dat gegeven op zich past enorm bij het duurzame verhaal dat Stroom Maatwerk in het productieproces wil integreren. De connotatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen charmeerde me: er zat enorm veel potentieel in dit bedrijf. In hun twee aanpalende sites stond Stroom Maatwerk in voor een brede waaier aan activiteiten. Van confectie, verpakken, sorteren tot detailproducten en eenvoudige tot zelfs uiterst complexe assemblage: ik zag meteen enkele knooppunten die het bedrijf terug op de rails kon helpen. En ik moet ook wel toevoegen dat ik het voor mezelf belangrijk vond: het was zo triest om te weten dat hun operatoren thuis zaten, terwijl velen van hen een lang traject hadden afgelegd om in dit maatwerkbedrijf te kunnen werken. Ik voelde de verantwoordelijkheid om hen uit het dal te helpen en hen zich terug nuttig te laten voelen – los van de creatieve uitdaging van het project!”

“De kartonnageafdeling stond vrijwel pal naast hun assemblagesite: waarom de twee niet combineren?”
Hugo Smid, Smidesign
Image
Stroom Maatwerk x Smidesign

Twee nieuwe activiteiten

“Uiteindelijk besprak ik met Stroom Maatwerk twee concrete pistes. Enerzijds zag ik opportuniteiten in een aanvullende bedrijfsstrategie, waarin het onder meer zou beginnen met recyclage en recuperatie van materialen voor zichzelf en andere klanten. Via hun retray-project startte Stroom Maatwerk met upcyclen. Voor een klant uit het netwerk van Smidesign (Hugo staat dat bedrijf al 15 jaar bij om te verduurzamen, red.) begon Stroom Maatwerk hangkasten te produceren vanuit overschotten van de eigen confectieafdeling en overtollige dientrays van Roltex.

Anderzijds kon hun machinepark naast karton ook probleemloos nieuwe materialen verwerken. Zo loopt er ondertussen een productieproces waarbij de machines bitumen dakbedekking verwerken tot producten. Intussen pikten de vaste activiteiten in de kartonnageafdeling wel terug snelheid op, waardoor er simpelweg niet genoeg tijd en productieruimte meer was om deze denkpistes concreter uit te werken,” aldus Hugo.

“Door Hugo keken we naar ons bedrijf met een nieuwe bril. Het opende onze ogen en bood voer voor heel wat nieuwe pistes.”
Bert Fierens, new development manager bij Stroom Maatwerk

De ogen openen

“Hugo toonde ons aan dat we met een open vizier moesten kijken naar onze werkvloer,” vertelt

Bert Fierens, new development manager bij Stroom Maatwerk. “Al van bij het eerste gesprek prikkelde hij ons en deed hij ons inzien dat we de activiteiten van de kartonnageafdeling konden koppelen aan de activiteiten van de andere site, zoals de confectieafdeling. Hij gaf ons concrete, alternatieve denkpistes en plantte de nodige zaadjes. En eigenlijk was Hugo niet de enige: we leerden nog een tweede creatieve sparringpartner kennen in deze Innovatietrajecten, die ons bij een ander creatief concept zal bijstaan in de toekomst.

Door een onverwachte wending konden we niet verder ingaan op Hugo’s strategische ideeën. Ons bedrijf kreeg namelijk plots de vraag om een deel workload over te nemen van een grote Duitse speler. Het bewijst alleen maar hoe hard we door de markt geleefd worden – en welke abnormale ontwikkelingen dat met zich meebrengt. Daarom is het enorm geruststellend om met die alternatieve pistes te kunnen starten mocht de markt terug stil dreigen te vallen. Het aanbod om out of the box te denken versterkte echt onze drijfveer en kwam op de ideale moment, want die zeven magere jaren kunnen heel snel voor de deur staan. Wees maar zeker dat we dan snel terug een beroep zullen doen op Hugo’s expertise!”

Innovatie benaderen

Hugo benadrukt nog hoe graag hij een positief verschil wil maken voor duurzame projecten vanuit ontwerpersstandpunt. “Als je ziet hoeveel warmte Stroom Maatwerk uitdraagt en hoe gepassioneerd ze met hun vak omgaan: dan val je als een blok. Bij mijn komende projecten ga ik mijn klanten motiveren om voor de assemblage niet meer te lonken naar Azië en Oost-Europa, maar zal ik zoveel mogelijk een beroep doen op maatwerkbedrijven als Stroom Maatwerk.

En bekijk dat gerust in een breder kader: innovatie is ook duurzaamheid, we moeten dat echt omarmen. We leerden de afgelopen twee jaar dat we – als mens in het algemeen – anders moeten gaan produceren, consumeren, denken en leven. Als innovatiespecialist besef ik maar al te goed dat wij het afval van de toekomst ontwerpen. Daarom dat ik elke ondernemer wil bijstaan in deze missie: ze moeten zich beginnen te realiseren dat ze veel geld kunnen besparen als ze hun visie omdraaien en afstemmen op het duurzame gegeven. Het is dat en-en-verhaal dat ondernemers moeten omarmen: ze kunnen effectief omzet genereren vanuit een duurzame invalshoek!” besluit Hugo overtuigd.

---

Innovatie kan een duurzame beweging binnen een bedrijf teweegbrengen, terwijl het geen grootschalige aanpassingen vergt.

Nood aan een creatieve sparringpartner of nieuwe inzichten voor je bedrijfsstrategie? Ontdek op deze pagina al onze initiatieven. Toch nog een andere vraag? Neem contact op!